Barcelona

Betoverend Barcelona

Barcelona is de ultieme bestemming voor wie niet kan kiezen tussen een stedentrip en een strandvakantie. Gelegen aan de Middellandse zeekust heeft Barcelona zelf heerlijke stranden, maar is ook goed te bereiken vanaf de omringende badplaatsen zoals Blanes, Llorett de Mar en Salau voor een dagtrip. Er is echter genoeg te zien en te beleven voor een verblijf van meerdere dagen. Of je nu wilt flaneren over de Rambla of de strandboulevard, houdt van indrukwekkende architectuur en kunst, of lekker wilt shoppen: Barcelona heeft voor elk wat wils.

Barcelona algemeen

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië in het noordoosten van Spanje. De dichtbevolkte stad telt 1,6 miljoen inwoners, en samen met de voorsteden wonen er ruim 5 miljoen mensen in de metropool. Er is een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk van bus, tram en metro, en er rijden veel taxi’s. Barcelona is opgedeeld in de volgende districten: het oude centrum (ciutat vella), Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Sant Martí, en de buitenwijken. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum en het modernistische Eixample.

De cultuur van Barcelona

Barcelonezen zijn harde werkers, maar kunnen zich ook prima ontspannen. De stad is een belangrijke internationale handels- en industriestad, met een van de belangrijkste havens in Europa. De meeste industrie is in de voorsteden gevestigd. Naast het zakenleven zorgt ook het toerisme ervoor dat Barcelona een erg internationale stad is. Barcelona is bovenal ook doordrenkt van de streekidentiteit van Catalonië, en men spreekt er naast Spaans ook Catalaans. De stad heeft ook een rijke culturele geschiedenis met lokale festivals, een streekeigen gastronomie en een bloeiende traditie van kunst en architectuur.


De oude binnenstad

In het centrum ligt het oudste deel van de stad: de Gotische wijk Barri Gòtic. Hier is veel Middeleeuwse architectuur en zijn zelfs de resten van een 2000 jaar oude Romeinse stadsmuur. De kronkelende weggetjes in deze wijk zijn volledig vrij van autoverkeer. Ook in het oude centrum ligt de hippe uitgaansbuurt El Born. Niet ver van de Barri Gòtic vindt je de ruggengraat van het oude centrum, La Rambla, een promenade die zich uitstrekt over vijf kilometer van het hart van de stad, het Placa de Catalunya, tot aan de oude haven. La Rambla heeft een levendige atmosfeer met veel winkeltjes, straatverkopers en -artiesten.

Barcelona en Gaudí

In het stadsdeel Eixample, direct naast het middeleeuwse centrum, vindt je veel modernistische architectuur. Het merendeel hiervan is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí. Het bekendst is de Sagrada Família, de enorme kathedraal waarvan de bouw is begonnen in 1882 en die naar verwachting in 2026 helemaal voltooid zal zijn. Gaudí’s organische architectuur, geïnspireerd door vormen uit de natuur, valt onder de modernistische stijlen art nouveau en jugendstil. Andere gebouwen van Gaudí en zijn tijdgenoten, verspreid over Barcelona, die open zijn voor het publiek, zijn onder andere Casa Batllo, Casa Amatller en La Pedrera.

Park Güell

In het stadsdeel Gràcia ligt het uitgestrekte stadspark Park Güell. Het is een favoriete weekendbestemming voor veel inwoners van Barcelona om aan de drukte van de stad te ontsnappen. De vele uitgestrekte lanen en paadjes zijn een paradijs voor wandelaars. Het park is ongeveer 15 hectare groot en in 1900 ontworpen door Gaudí, in opdracht van industrieel Eusebi Güell. Gaudí bouwde onder andere een toegangspoort met portiersloge en portierswoning die doen denken aan peperkoekhuisjes, een lange, stenen bank bezet met kleurig mozaïek, en een fontein in de vorm van een salamander, ook wel “El Drac” genoemd.

Winkelen

Barcelona is een paradijs voor shopliefhebbers. La Rambla heeft een groot aantal designershops en modewinkels, en verder vindt je in de oude binnenstad souvenirwinkels, fashion outlets en supermarktjes. In Eixample zijn leuke antiekwinkeltjes te vinden. Er zijn ook diverse winkelcentra en filialen van het warenhuis El Corte Inglés verspreid over Barcelona. Marktliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de vele markten. De grootste is La Boqueria in het centrum. Op de markt kun je de heerlijke jamon Iberico, een lokale speciale ham, kopen.

Uitgaan

Barcelona heeft dan wel niet dezelfde reputatie als Madrid als het gaat om nachtleven, maar er zijn genoeg bruisende uitgaansgelegenheden, verspreid over de diverse gebieden. Het oude centrum, waar veel hotels in de buurt zijn, is populair onder toeristen. Vooral in de buurten Barri Gòtic en El Born zijn veel sfeervolle cafés en bars waar je bier en wijn kunt drinken en genieten van tapas, maar ook diverse clubs om te dansen tot in de kleine uurtjes. Buiten het centrum vindt je een cultuur van gemoedelijke kleine bars en cafeetjes waar de Barcelonezen graag op een terras ontspannen tot diep in de nacht.

Musea

Hoewel veel beroemde werken van Picasso buiten Spanje verspreid zijn zoals in Málaga, trekt het Museu Picasso in Barcelona veel bezoekers. Het museum ligt in El Born en heeft veel werken die Picasso maakte toen hij in Barcelona werkte en woonde. Andere vermeldenswaardige kunstmusea zijn het museum van Joan Miró op de Montjuïc, en het museum voor moderne kunst in Barcelona (MACBA). Voor wie meer wil weten over Antoni Gaudí is er het Casa Museu Gaudí, gelegen in Park Güell. Hier worden meubels en voorwerpen tentoongesteld die Gaudí heeft ontworpen. De architect woonde er van 1906 tot 1925 en enkele kamers zijn ingericht in de sfeer van Gaudí’s woonhuis.

FC Barcelona en Camp Nou

Barcelonezen zijn trots op hun voetbalclub FC Barcelona, liefkozend “Barça” genoemd. De clubkleuren zijn paars en blauw. FC Barcelona kent veel beroemde (ex)spelers, zoals Maradona, Romario en Messi, maar is voor Nederlanders extra speciaal door de successen die trainer Johan Cruijff met de club behaalde. Het thuisstadion, Camp Nou, is een waar bedevaartsoord voor iedere voetballiefhebber. Het stadion biedt onderdak aan bijna honderdduizend toeschouwers tijdens wedstrijden. Camp Nou bevat ook een museum dat de rijke geschiedenis van de club vertelt.

Rondom Barcelona

Vanuit Barcelona kun je verschillende dagtrips ondernemen. Het klooster op de nabijgelegen berg de Montserrat, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona, is makkelijk te bereiken met een kabelbaan. Het klooster is gebouwd rondde zwarte Madonna. Volgens een legende werd dit donkere Mariabeeld gevonden in een grot door een aantal herdersjongens, en was te zwaar om te verplaatsen. Verder weg ligt Figueres, de geboortestad van Dalí. De stad, zo’n 120 kilometer ten noordoosten van Barcelona, is het bezoeken waard vanwege het Dalí-museum. Dit museum bevat niet alleen een grote collectie van Dalí’s werken, maar is mede ontworpen door Dalí zelf.