Sevilla

Ontdek de Gouden Eeuw van Spanje in Sevilla

Sevilla, de hoofdstad van Andalusië, is de grootste stad in de regio. Door de ligging aan de rivier de Guadalquivir heeft Sevilla al sinds de Romeinse tijd een grote rol gespeeld als havenstad. Het was een belangrijk handelscentrum voor landbouwgoederen die in het binnenland verbouwd werden. Het nabijgelegen Cádiz heeft de plaats van belangrijke handelshaven overgenomen, maar Sevilla is nu de nummer één toeristische bestemming in Andalusië. Het is een levendige stad die je in ieder tempo kunt ontdekken, of je nu zo veel mogelijk cultuur wilt opsnuiven, lekker wil eten en drinken of gewoon gezellig door de stad wilt ronddwalen.

Sevilla in het kort

De historische binnenstad van Sevilla is een van de grootste van Europa. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bevinden zich hier: de kathedraal, de Giraldatoren, en het Alcázar. Een gedeelte van de stad wordt door een arm van de rivier de Guadalquivir afgescheiden van de rest: Triana. Hier zijn minder bezienswaardigheden, maar kun je winkelen voor traditioneel aardewerk of naar een markt gaan, en er zijn restaurantjes en bars. Het openbaar vervoer in Sevilla bestaat vooral uit bussen.

De geschiedenis van Sevilla

Sevilla is geen uitzondering wat betreft steden in Spanje met een lange, rijke geschiedenis. De stad ligt dicht genoeg bij de zee, zodat ze via de rivier al bereikbaar was voor zeevarende schepen vanaf de Romeinse tijd. Door de zo ontstane levendige handel kon de stad groeien. Ook in het Spanje onder de Moren van de achtste tot de dertiende eeuw, was het een invloedrijke stad. De grootste bloeiperiode van Sevilla kwam echter pas in de eeuwen daarna, geholpen door de opkomst van de Spaanse zeevaart en internationale zeehandel en de rol van de stad als belangrijke haven.

Sevilla en Amerika

De ontdekking van Amerika door de Spaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, in 1492, betekende een grote sprong voorwaarts voor Sevilla. De Spaanse zilvervloot kreeg er zijn thuishaven, en het werd de belangrijkste haven voor de zeevaart tussen Amerika en Europa. Sevilla werd effectief het centrum van waaruit alle ontdekkings- en handelsreizen werden geregeld. Door deze positie groeide de stad explosief in inwonertal, in economisch opzicht en in culturele invloed vanuit de hele wereld. Deze voorspoed luidde een gouden Eeuw in voor Spanje.

Het Alcázar

Het Real Alcázar is een prachtig kasteel in Sevilla in Mudéjarstijl. Deze stijl ontstond onder de islamitische bevolking tijdens en na de Reconquista, de herovering van Spanje op de Moren. Het huidige Alcázar dateert terug tot de veertiende eeuw, gebouwd onder koning Peter I van Castilië door Moorse bouwmeesters. Hierdoor heeft de architectuur een duidelijk Moorse stijl. Het paleis heeft talloze weelderig ingerichte kamers en weelderige tuinen. Toen Columbus terugkeerde van zijn tweede reis naar Amerika, ontving het koningspaar Ferdinand en Isabella hem in het Alcázar van Sevilla.

De kathedraal van Sevilla

Na het Real Alcázar neemt de kathedraal een belangrijke plek in de stad in. Onder het bewind van de Moren was er een moskee op deze locatie, maar deze werd in de vijftiende eeuw vervangen door een enorme gotische kathedraal. Deze kathedraal is de op twee na grootste in de wereld, na de Sint-Pieter in Rome en de St Paul’s in Londen. De kathedraal van Sevilla staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnen kun je het enorme, gotische interieur bewonderen, en het praalgraf van Christoffel Columbus bekijken.

La Giralda

La Giralda, gebouwd in de twaalfde eeuw door de Moren, was destijds de hoogste minaret in de wereld. In plaats van de nu meer dan honderd meter hoge toren af te breken, namen de christenen de toren over als kloktoren van de kathedraal. De huidige bekroning is een vervanging van de originele, die door een aardbeving verwoest werd. Boven is een vier meter hoog koperen beeld te zien. Deze vrouwelijke figuur is de verpersoonlijking van het Geloof. Het beeld draait mee met de wind, en hierdoor heeft de toren de populaire benaming ‘La Giralda’ gekregen, want ‘windvaan’ betekent.

Overige bezienswaardigheden

Het historische centrum van Sevilla kun je gemakkelijk beschouwen als één groot openluchtmuseum. Rond de kathedraal vind je het oude Joodse kwartier, een charmante buurt erg in trek onder toeristen. Architecturale hoogtepunten zijn onder andere het Hospital de los Venerables, de Torre de Oro en het Palacio de la Condesa de Lebrija. Net buiten het centrum vindt je het beroemde Plaza de España. Dit plein draagt de sporen van de internationale Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. Zo zijn er 52 fresco’s te zien die de 52 Spaanse provincies typeren.

Musea

Met zo veel cultuur, is het niet verbazingwekkend dat Sevilla ook een groot aantal musea heeft. Het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico) heeft een van de beste collecties objecten uit de Romeinse tijd in Spanje. Het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) heeft vooral werken van kunstenaars uit Sevilla. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Europese ontdekking van Amerika, moet je ook zeker naar het Archivo General de Indias, waar je historische documenten kunt vinden, waaronder het dagboek van Columbus. In de Torre de Oro is ook een scheepvaartmuseum gevestigd.

Festivals in Sevilla

Andalusië is erg katholiek en de Heilige Week (La Semana Santa), de week voor Pasen, wordt hier dan ook uitbundig gevierd. Het is vooral een religieuze viering waar veel bedevaartgangers op afkomen, maar de week wordt traditioneel afgesloten met een groot feest voor iedereen. In April viert Sevilla het zogenaamde “Feria de Abril”. Dit is een week waarin de bevolking, de vrouwen gekleed in flamencojurk, op straat eet, drinkt en danst om het begin van de lente te vieren. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben elkaar ontmoet in Sevilla, op de Feria de Abril in 1999.

Sevilla en de flamenco

Sevilla staat bekend als de bakermat van flamenco. Flamenco is zowel een muziekstijl als de bijbehorende dans. De muziek is een zeer ritmische combinatie van zang en instrumenten, waar danseressen in een extravagante jurk gracieus op bewegen. Het Museo del Baile Flamenco is gewijd aan de geschiedenis van de flamenco. In dit museum kun je ook een flamenco-voorstelling bijwonen en zelfs flamenco-danslessen nemen. Flamenco is erg populair onder zowel Spanjaarden als buitenlandse toeristen, en er zijn dan ook veel flamencoshows te vinden in Sevilla.