Madrid

Madrid, hart van Spanje

Gelegen in het midden van land is Madrid, de hoofdstad van Spanje, het politieke en culturele hart van het land. Madrid heeft net als Barcelona een rijke culturele en artistieke traditie, en het bruisende nachtleven kan de concurrentie aan met elke wereldstad. De meeste bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken met het uitstekende openbaar vervoer, zoals de metro. Bovendien zijn bijna alle toeristische gebieden te vinden in het centrum van de stad, zoals de Puerta del Sol, Plaza Mayor, Palacio Real, en Plaza de Colón.

Madrid in een oogopslag

Met meer dan 3 miljoen inwoners in de stad zelf, en meer dan 6 miljoen inwoners in de metropool, is Madrid de grootste stad van Spanje. Madrid heeft warme, droge zomers en relatief koude winters. Hierdoor zijn het voor- en najaar, wanneer het weer mild is, bij uitstek geschikt voor een bezoek aan de stad. Het hart van de stad wordt gevormd door het plein Puerta del Sol, met dichtbij het net zo populaire plein Plaza Mayor. Het Koninklijk Paleis ligt direct ten westen van deze pleinen, en het El Retiro Park en de museumdriehoek ten oosten.

De cultuur van Madrid

In vroeger tijden was Madrid het centrum van het Spaanse rijk, dat over de wereld uitstrekte. Dit heeft zijn weerslag in de monumentale architectuur van de stad. Tegenwoordig is het vooral een wereldstad op het niveau van Berlijn of Londen, en heeft een trendy en vrijblijvende cultuur. De inwoners noemen zichzelf Madrileños of soms ‘gatos’ (katten). Het dagritme wordt sterk bepaald door het warme weer, maar toch zijn veel winkels en bedrijven open gedurende de middagsiësta. Veel bedrijven sluiten zomers echter eerder. Ondanks het bruisende nachtleven slaagt Madrid erin een erg schone stad te blijven.

Het Palacio Real

Het Koninklijk Paleis in Madrid is een van de grootste in Europa. Hoewel het officieel het verblijf is van de Spaanse koning, woont de koninklijke familie er niet, en wordt het paleis alleen voor staatsceremonies gebruikt. Het huidige paleis, gebouwd in de achttiende eeuw, is een van de meest iconische en prachtige gebouwen in Madrid, met een schat aan architectuur en kunst binnen en buiten. Een bezoek aan het paleis voert langs diverse statige zalen en kamers, rijkelijk ingericht met wandtapijten, kunstwerken en muur- en plafonschilderingen.

Puerta del Sol

Dit plein is het hart van Madrid. Festivals en demonstraties vinden vaak hier plaats, maar ook als die er niet zijn, heeft de Puerta del Sol een drukke, levendige atmosfeer met toeristen, straatartiesten, verkopers en bezienswaardigheden. Midden op het plein staat een standbeeld van koning Carlos III te paard, tegenover het oude postkantoor (Real Casa de Correos), herkenbaar aan de rood-witte kloktoren. Tegenwoordig is het de werkruimte van de President van Madrid. Ook op de Puerta del Sol is een standbeeld van een beer die in een madroñoboom klimt. Dit beeld is het stadswapen.

Plaza Mayor

Nog bekender dan de Puerta del Sol is het Plaza Mayor. Dit rechthoekige plein is omgeven door gebouwen met op de begane grond veel souvenirshops, restaurants en cafés. In vroeger tijden is het Plaza Mayor het toneel geweest van allerlei gebeurtenissen, van openbare executies tot stierenvechten. In het midden van het plein staat een standbeeld van koning Filips III, tegenover het Casa de la Panadería, een prachtig beschilderd huis geflankeerd door twee torens. In het Casa de la Panadería is het bureau van toeristische informatie van Madrid gevestigd.

Winkelen

In Madrid kun je op vele plekken shoppen. Het belangrijkste gebied is de wijk in het centrum, Sol. Op en rond de centraal gelegen Calle Gran Vía zijn vooral filialen van grote winkelketens als Zara en H&M. Voor avontuurlijke shoppers zijn er in de omliggende straten ook genoeg kleine, lokale kledingwinkels te vinden. Ten noordwesten van Sol, in de wijk Salamanca, zijn veel designerwinkels zoals Chanel, Versace en Prada. Op zondagmorgen is de grootste vlooienmarkt in Madrid, El Rastro, zeker een bezoek waard.

Uitgaan

Het nachtleven in Madrid is beroemd en berucht in en ver buiten Spanje. De stad heeft het grootste aantal bars en cafés per inwoner, en de Madrilenen gaan net zo lief doordeweeks als in het weekend tot diep in de nacht uit. In de vele tapasbars krijg je bovendien gratis tapas bij het drinken. Naast tapasbars zijn er in Madrid cocktailbars, clubs, jazz lounges, en veel plaatsen waar je kunt genieten van livemuziek en flamenco. De meeste uitgaansgelegenheden zijn te vinden in de Puerta del Sol en de Gran Vía, en onder andere in de buurten Alonso Martínez, Huertas en Moncloa.

De ‘museumdriehoek’ van Madrid

De belangrijkste musea van Madrid liggen dicht bij elkaar en vormen de zogenaamde ‘museumdriehoek’: het Museo del Prado, het Reina Sofía en het Thyssen-Bornemisza. Het Museo Del Prado heeft een van de belangrijkste kunstcollecties in de wereld, met werken van zowel Spaanse (bijvoorbeeld El Greco, Velázquez, en Goya) en andere Europese meesters (zoals Rubens, Bosch en Botticelli). Het Reina Sofía, vernoemd naar de Spaanse koningin Sofía, bevat moderne kunst, waaronder beroemde werken van Picasso en Dalí. Het Thyssen-Bornemisza, vernoemd naar kunstverzamelaar baron Thyssen, bevat onder meer werken van Monet, Van Gogh, en Mondriaan.

Andere musea in Madrid

Naast de grote en belangrijke drie musea in de museumdriehoek, heeft Madrid nog veel meer musea die een bezoek waard zijn. Als je na een bezoek aan de grote drie kunstmusea nog geen genoeg hebt van kunst, zijn er nog bijvoorbeeld het Museo Sorolla, Museo Cerralbo en het Caixaforum om te ontdekken. Liefhebbers van oudheden kunnen hun hart ophalen in het Nationaal Archeologisch Museum. Dit museum bevat archeologische schatten uit Spanje, het Oude Egypte, Mesopotamië, Griekenland en Rome. Verder heeft Madrid een indrukwekkend scheepvaartmuseum (Museo Naval) en een spoorwegmuseum (Museo de Ferrocarril).

Madrid voetbalstad

Voetbalfanaten kennen de stad natuurlijk als thuisbasis van Real Madrid en, iets minder bekend, Atletico Madrid. Real Madrid is naast FC Barcelona een van de twee topclubs in Spanje met nationaal en internationaal veel daverende successen. Als er geen wedstrijd is, biedt een bezoek aan het thuisstadion van de club, Santiago Bernabeu, een tour langs het veld, de kleedkamers en het clubmuseum, waar je onder andere de vele trofeeën kunt bewonderen die de club gewonnen heeft. Ook het stadion van Atletico, Wanda Metropolitano, is doorgaans open voor bezoekers.