Ronda

Avontuurlijk Ronda

Ronda ligt in de provincie Málaga in Andalusië. Het stadje ligt rondom een diepe kloof en is een geliefde bestemming voor veel bezoekers van de regio. Veel toeristen die aan de nabijgelegen Costa del Sol verblijven, komen om van het indrukwekkende uitzicht te genieten. Ronda zelf is echter ook het bewonderen waard, met mooie architectuur die teruggaat tot de Islamitische tijd, romantische, kronkelende straten en prima eet- en drinkgelegenheden. Ronda kan ook prima als uitvalsbasis fungeren om het omliggende Andalusische landschap te ontdekken.


Ronda in het kort

Ronda is niet groot, met zo’n 35.000 inwoners, maar krijgt jaarlijks recordaantallen bezoekers door de idyllische ligging aan de kloof El Tajo. Behalve de spectaculaire vergezichten die er hierdoor te vinden zijn, is Ronda ook nog eens een schoolvoorbeeld van de Andalusische typerende bouwstijl van witgekalkte huisjes: een waar ‘pueblo blanco’, oftewel wit dorp, vooral in het centrum. Cultuurliefhebbers die nog niet genoeg hebben van de oudheden van de grotere Andalusische steden, vinden in Ronda oude stadsmuren, kastelen en de resten van een Arabisch badhuis.

Ronda’s Puente Nuevo

De iconische achttiende-eeuwse stenen brug ,de Puente Nuevo in Ronda, is een van drie bruggen die de kloof El Tajo overspannen. Het is de bekendste van de drie, met zo’n honderd meter eronder de rivier die door de bodem van de kloof stroomt. Vanaf de brug zelf stelt het uitzicht misschien wat minder voor, maar als je op de bodem van de kloof staat is de brug een indrukwekkend gezicht. De brug zelf heeft een wachtershuisje dat toegang biedt tot een klein museum over de bouw van de brug.


De tuinen van Cuenca

Aan de randen van de Tajokloof liggen een aantal terrastuinen. Deze tuinen zijn opgedragen aan de zusterstad van Ronda in Spanje, Cuenca, die zo’n 600 kilometer ver weg ligt. Deze tuinen zijn beplant met palmbomen en tropische planten, en bieden, dankzij terrassen met een balustrade die over de El Tajo uitkijken, prachtige uitzichtpunten, onder andere op de Puente Nuevo. Het is vooral aan te raden om hier rond zonsopkomst te komen, wanneer de brug vanaf deze zijde baadt in het stralende ochtendlicht van de opkomende zon.

Plaza de Toros

Ronda heeft de oudste stierenring van Spanje, de Real Maestranza. Deze ring is gebouwd in 1785 en kan zo’n vijfduizend toeschouwers bevatten. Het is de bakermat van het Spaanse stierenvechten zoals we dat nu kennen. Hiervoor werd er te paard met stieren gevochten, maar de stierenvechter Pedro Romero (1754-1839) ging als eerste op de grond het gevecht aan. Hij richtte in Ronda een stierenvechtersschool op om deze nieuwe stijl van stierenvechten te onderwijzen. Tegenwoordig kun je de Real Maestranza bezoeken als museum.

Ronda in de Moorse tijd

De kloof El Tajo maakt de locatie van Ronda haast onneembaar voor vijanden. Hierdoor was de stad lang in handen van de Moren, en een van de laatste steden die de christelijke koningen van Spanje tijdens de Reconquista, de herovering van Spanje, terug in handen kregen. De Mudéjarstijl, kenmerkend voor de Islamitische architectuur ten tijde van de Reconquista, is er volop te vinden. Er zijn paleizen die stammen uit deze tijd, oude stadsmuren en de resten van een Arabisch badhuis.

De Moorse stadsmuren en poorten van Ronda

De strategische ligging van Ronda als moeilijk bereikbare locatie heeft er zeker toe bijgedragen dat de stad in het Moorse tijdperk bijna onneembaar was voor de christelijke koningen. De Moren bouwden er ook imposante stadsmuren omheen, met fors verstevigde stadspoorten. De grootste en stevigste van deze is de Almocabar. Deze poort heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen Arabische begraafplaats (al-maqabir). Een gedeelte van de stadsmuren, de Murallas del Carmen, is gerenoveerd en nu een theater voor tal van lokale, culturele evenementen.

De Arabische baden

Als je een voorbeeld wilt zien van een authentieke hamam, een Arabisch badhuis, uit de tijd van de Moorse overheersing in Spanje, ben je in Ronda aan het goede adres. De stad heeft het waarschijnlijk best bewaarde Moorse badhuis in Spanje uit de late dertiende / begin veertiende eeuw. Typerend zijn de zuilen en bogen van de oude badenhallen, en de stervormige openingen in het dak, die doen denken aan de architectuur van het Alhambra. Ook de grote ketel, waarin water voor de stoombaden verwarmd werd, is bewaard gebleven.

Caminito Del Rey

De Caminito Del Rey biedt de avontuurlijke vakantieganger 7,7 kilometer aan spectaculaire wandelroute over houten paadjes die vaak aan de zijkant van steile kliffen bevestigd zijn. Het was vroeger een route om materiaal en goederen te vervoeren tussen twee zijden van de kloof El Chorro, en werd in 1920 officieel voor het eerst in gebruik genomen door koning Alfonso XIII (“Caminito Del Rey” betekent “het koningspadje”). Het oude pad raakte echter in verval en werd na enkele dodelijke ongelukken gesloten in 2000. Adrenalinejunkies bleven het pad illegaal bezoeken, zodat men een nieuwe, veiligere route heeft gemaakt die sinds 2015 voor iedereen open is.

Wijnproeven in Ronda

Het gebied rond Ronda is zeer geschikt voor het produceren van wijn. De hoogte van ongeveer 700 meter zorgt voor warme dagen en koele nachten, de ideale omstandigheden voor de groei van druiven om wijn van te maken. Hierdoor heeft Ronda een plekje veroverd op de officiële wijnroutes van Spanje. De vele wijnhuizen zijn vaak prachtig gelegen in de mooie natuur en worden in familieverband beheerd. Het hele jaar, maar vooral tijdens de wijnoogst in september, kun je hier genieten van een mooie toer langs de wijngaarden en van een heerlijk glas wijn.

Verder rondom Ronda

Acinipo (oud Ronda) is een Romeins stadje op zo’n 20 kilometer afstand waarvan je de overblijfselen kunt bezoeken. Het bevat onder andere een goed bewaard gebleven amfitheater. Als je in de stemming bent voor een ondergronds, archeologisch avontuur, kun je ook de Cueva de la Pileta bezoeken. In deze grot vind je de best bewaarde grotschilderingen in heel Andalusië, die tot 20.000 jaar oud kunnen zijn. Door hun hoge ouderdom zijn de grotschilderingen erg kwetsbaar, en de grot is niet verlicht. Als onderdeel van een toer krijg je daarom een zaklamp mee.