Córdoba

Córdoba, verrassing van Andalusië

Córdoba ligt, net als Sevilla, aan de rivier de Guadalquivir, aan de voet van het Sierra Morenagebergte. Hoewel Córdoba tegenwoordig een relatief kleine en rustige stad is, was het vroeger de hoofdstad van eerst de Romeinse provincie Hispania Ulterior, daarna van het Arabische emiraat Al-Andalus en daarna van het Kalifaat Córdoba. Het historisch centrum is dan ook in zijn geheel onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1984. Rond de Mezquita, de belangrijkste bezienswaardigheid, kun je heerlijk verdwalen in de vele straatjes, steegjes en pleintjes die de rijke geschiedenis van de stad ademen.

Córdoba algemeen

Als warmste stad van Europa heeft Córdoba elk jaar zomerse temperaturen van boven de 35 graden. Gelukkig kun je ook buiten de zomer terecht in Córdoba. De stad heeft het hele jaar een veelheid aan culturele evenementen te bieden: flamencofestivals, concerten, en nog veel meer. Naast deze evenementen heeft de stad een prima nachtleven. De meeste bezoekers komen voor de Mezquita, een moskee waar een christelijke kathedraal omheen is gebouwd, een uniek bouwkundig verschijnsel in de wereld. Daarnaast kun je er een veelheid aan andere oudheden, gezellige pleintjes en sfeervolle straatjes vinden. Córdoba kan je niet vergelijken met steden als Madrid, Barcelona of Valencia.

Córdoba bezoeken

In tegenstelling tot de andere grote steden in Andalusië, heeft Córdoba geen eigen vliegveld, en is daarom een minder populaire bestemming voor een stedentrip. Er worden echter genoeg excursies aangeboden vanuit de andere steden, en het is ook een goede tussenstop op een rondreis door Andalusië. Hierdoor heeft de stad genoeg toerisme en zijn er meer dan voldoende hotels en restaurants. Als je rechtstreeks naar Córdoba wil voor je rondreis of stedentrip, is het dichtstbijzijnde vliegveld dat van Granada, op 117 kilometer afstand.

De vroege geschiedenis van Córdoba

Córdoba kent een lange bewoningsgeschiedenis, maar de huidige naam komt van de Carthagers, die de stad de naam Karduba gaven. In 206 kwam de stad onder de heerschappij van de Romeinen en kreeg de naam Corduba. Corduba werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Baetica en kreeg veel invloed in de regio. Na de val van het West-Romeinse rijk kwam de stad eerst bij het Byzantijnse Rijk te horen, en in de zesde eeuw veroverden de Visigoten Córdoba. De stad neemt een interessante plaats in de geschiedenis van de filosofie in: de filosofen Seneca, Averroës en Maimonides zijn hier geboren.

het emiraat en kalifaat Córdoba

In de achtste eeuw veroverden de Moren grote delen van Spanje. Córdoba kwam al snel onder Moors bewind, namelijk in 711. De stad werd de hoofdstad van het Emiraat van Córdoba. Twee eeuwen later vond het emiraat een voortzetting in het Kalifaat Córdoba, dat nog zo’n honderd jaar zou voortduren, voordat de laatste kalief Hisham III uit de stad werd verdreven. Na eeuwenlang de machtigste stad van het grote moslimrijk Al-Andalus geweest te zijn, verloor de stad langzaam maar zeker aan invloed.

De Mezquita

Veel bezoekers die voor een dagtrip naar Córdoba komen, komen vooral voor een bezoek aan de Mezquita, en dat is geen wonder. De combinatie van christelijke kathedraal en islamitische moskee is uniek in de wereld en maken van de Mezquita een hoogst interessante bezienswaardigheid. De Mezquita is ontstaan na de Reconquista, de herovering van Spanje op de Moren door de katholieke koningen. In deze tijd nam het christendom het over van de islam, en werden veel moskeeën afgebroken en in hun plaats kerken en kathedralen gebouwd. In Córdoba echter koos men ervoor om de kathedraal over de bestaande moskee heen te bouwen.

Binnenin de Mezquita

Om de ware schoonheid van de Mezquita te ontdekken, moet je er naar binnen gaan. Het hart wordt gevormd door de moskee. Deze is gebouwd op 780 marmeren zuilen, die afkomstig zijn uit omliggende Romeinse villa’s. Bovenop deze zuilen zijn de voor de Mezquita karakteristieke rood-witte bogen geplaatst, die het dak dragen. Na voltooiing was de Mezquita de grootste moskee van Europa. Je kunt er ook nog het prachtige heiligdom, de Mihrab, bewonderen. Het kathedraalgedeelte van de Mezquita overlapt voor een deel de oude moskee, en heeft daarbuiten onder andere een klokkentoren en veel zijkapellen toegevoegd.

Het Alcázar de los Reyes Christianos

Voor kasteelliefhebbers heeft Córdoba het middeleeuwse Alcázar de los Reyes Cristianos (paleis van de christelijke vorsten) te bieden. Dit kasteel werd gebouwd als residentie van koning Alfonso XI. Zoals in veel architectuur uit deze periode, zie je in de bouwkunst het Alcázar invloeden van zowel christelijke als islamitische stijlen. Dit is ook de plaats waar Christoffel Columbus voor het eerst zijn reisplannen naar India presenteerde aan koningin Isabella en koning Ferdinand. Hoogtepunt van een bezoek aan het kasteel zijn de prachtige tuinen met mooie vijvers en fonteinen.

Andere bezienswaardigheden in Córdoba

Córdoba wordt doorkruist door de rivier Guadalquivir, en in het hart van de stad vind je de 331 meter lange Puente Romano, een brug uit de Romeinse tijd. Aan de ene kant van deze brug staat de Torre de la Calahorra, waar tegenwoordig een museum over het Morenrijk Al-Andalus in is gevestigd. Aan de andere kant is de zestiende-eeuwse stadspoort Puerta del Puente, gekenmerkt door fraaie zuilen en een boog. Córdoba heeft vele pittoreske pleintjes en één die je zeker niet mag missen is het Plaza del Potro.


Judería, Córdoba’s sfeervolle joodse wijk

Rondom de Mezquita is een wirwar van sfeervolle, kleine, bloemrijke straatjes. Dit is de Judería, de joodse wijk van de stad. Hier kan je leuk doorheen wandelen en kleine, gezellige restaurantjes en tapasbars ontdekken, maar ook een hoop winkeltjes. In Judería zijn veel juweliers en zilversmids. In het hart van de wijk ligt een oude synagoge. Deze synagoge stamt grotendeels uit de veertiende eeuw en is een van de weinige die bewaard zijn gebleven uit deze tijd. Een andere bezienswaardigheid in Judería is de Puerta de Almodovar, waar een beeld van Seneca te zien is.

Eten en drinken

De meeste restaurants en bars waar het goed toeven is, vind je in Judería en op Plaza de Potro. Naast tapas blinkt de regionale cuisine uit in visgerechten of bourgondisch aandoende vleesschotels. Omdat er in de omgeving rijkelijk olijven verbouwd worden, vindt olijfolie zijn weg in veel gerechten. De vruchtbare omgeving is ook zeer geschikt voor wijnbouw en er zijn talloze, vaak zoetige, streekwijnen. Een streekgerecht om zeker te proberen in Córdoba, voor de culinaire avonturier, is ‘Rabo de Toro’, een stoofpot met stierenstaart.