Granada

Exotisch Granada

Granada is een van de steden in Andalusië, populair onder toeristen. Deze stad heeft waarschijnlijk het meeste te bieden op het gebied van geschiedenis en cultuur. Nergens anders zijn de invloeden van de Moorse heerschappij over grote delen van Spanje zo indrukwekkend te zien als in het Alhambra. Daarnaast heeft Granada nog meer historische gebouwen, zoals de monumentale kathedraal, en een levendig centrum. Granada is minder warm dan de andere steden in Andalusië, en de nabijgelegen Sierra Nevada biedt zelfs mogelijkheden voor wintersport.

Granada in vogelvlucht

Granada heeft genoeg bezienswaardigheden voor een verblijf van meerdere dagen. Een bezoek aan het Alhambra kan al een hele dag vullen, en daarnaast is er in het centrum en daarbuiten nog veel meer te zien en doen. In het centrum zijn bijvoorbeeld kathedraal van Granada en de koninklijke kapel met de graftombes van koning Ferdinand II en koningin Isabella. Verder heeft zijn er verspreid over Granada kerken, pleinen, musea, en indrukwekkende architectuur. Ook de oude Moslimwijk Albaicín, op een heuvel tegenover het Alhambra, is een bezoek waard.

Geschiedenis van Granada

Granada is geen uitzondering onder de omringende steden wat betreft geschiedenis. Na een tijd overheerst te zijn door achtereenvolgens de Romeinen, Byzantijnen en Visigoten, werden grote delen van Spanje vanaf de achtste eeuw veroverd door de Moren. Granada werd een van de belangrijkste steden van het Morenrijk Al-Andalus, en de Romeinse infrastructuur van aquaducten, hergebruikt voor irrigatie, liet de stad snel groeien. Na de val van het kalifaat van Córdoba werd Granada de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. Pas in 1492, het jaar waarin de Spaanse Christoffel Columbus Amerika ontdekte, viel de stad voor het koningspaar Isabel en Ferdinand II.

Het Alhambra

Van alle Moorse bouwwerken in Spanje is het Alhambra in Granada misschien wel het bekendste. Net als de bijbehorende Generalife en de wijk Albaicín, is het Alhambra in 1984 ingeschreven in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De belangrijkste functie die het Alhambra vervuld heeft, is als citadel en verblijfplaats van de sultans van de Nasriden. De Nasridenpaleizen bevatten oogverblindende islamitische architectuur en versieringen. Het Alhambra bevat ook het Palacio Carlos V, dat Karel V hier in de 16de eeuw liet bouwen. Het is een prachtig staaltje renaissance, met een prachtige gevel van een van de leerlingen van Michelangelo.

De Generalife

De Generalife is het complex van tuinen naast de paleizen en forten van het Alhambra. Hier kan je heerlijk tot rust komen na alle overweldigende indrukken. De oorspronkelijke bedoeling van de Generalife was als zomerverblijf van de sultans, en er was ook een paleis, hoewel daar vandaag de dag niet veel van is overgebleven. De tegenwoordige tuinen zijn voor het eerst aangelegd in 1931 in Italiaanse stijl. De tuinen zijn voornamelijk aangelegd langs een centrale laan met een lange vijver in het midden, en er zijn veel romantische percelen, fonteinen en kleurrijke bloembedden.

Albaicín

Het belangrijkste culturele erfgoed uit de tijd van de Moren in Granada is, na het Alhambra en de Generalife, de oude Arabische wijk Albaicín. Gelegen op een heuvel bevindt de wijk zich recht tegenover het Alhambra, en tussen Albaicín en het Alhambra stroomt de rivier de Darro. Het is een prima plek om de sfeer van vervlogen tijden op te snuiven. Je slentert er door een wirwar van smalle, slingerende straatjes vergeven van traditionele Arabische architectuur, tuinen, winkeltjes en restaurants. Verder heb je op diverse plekken in de wijk een mooi uitzicht over Granada en het Alhambra.

Het centrum van Granada

Waar de straten Gran Via de Colon en Calle Reyes Catolicos elkaar kruisen, bevindt zich het historische centrum van Granada, waar veel winkeltjes, bars en restaurants te vinden zijn. Het is een prima gebied om doorheen te wandelen en de bezienswaardigheden te bekijken. Op het centraal gelegen Plaza Isabel la Catolica staat een standbeeld van Columbus en koningin Isabel. Verder bevat het centrum de zestiende-eeuwse reusachtige kathedraal van de stad, met een kleurrijk interieur in Renaissancestijl. Ook niet te missen is de koninklijke kapel, waar de graven van koning Ferdinand II en koningin Isabella bewaard zijn.

Noord-Granada

Het noorden van de stad wordt gevormd door nieuwere wijken met brede boulevards, schitterende parken (de mooiste hiervan is de Fuente del Triunfo) en klassiek ontworpen gebouwen. Hier is de universiteit van Granada gevestigd, net als veel overheidsgebouwen, en het treinstation. Een paar bezienswaardigheden hier die de moeite waard zijn, zijn de oude, Moorse stadspoort Puerta de Elvira, het Hospital Real, gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van het koningspaar Isabel en Ferdinand om voor de gewonden te zorgen tijdens de Reconquista van Granada. Verder kun je hier de kloosters van Cartuja en San Jeronimo bezoeken.

Zuid-Granada

Het zuiden van de stad is meer een mix van oud en nieuw. Hier is de oude joodse buurt, Realejo, te vinden, en het drukke gebied rond Puerta Real, het kloppend hart van modern Granada, gekenmerkt door zowel klassieke als moderne bouwwerken. Hier vind je ook het winkelhart van de stad. Aan de zuidelijke oever van de rivier zijn moderne woon- en kantoorflats. Er is hier minder te zien, maar voor bezoekers met genoeg tijd zijn er bijvoorbeeld de Santo Domingokerk, de tuinen van Carmen de los Mártires en een mooie boulevard langs de rivier de Rio Genil.

Sacromonte

Iets heel anders dan het Spaanse Granada en de Arabische sfeer van Albaicín, is de Romawijk Sacromonte, ten oosten van Albaicín. De wijk is gebouwd op de zijde van een heuvel en wordt gekenmerkt door de vele grotwoningen die zijn uitgehouwen in deze heuvel. Het kan aangenaam zijn de heuvel op te wandelen als het niet te warm is, en je wordt bovendien beloond met een mooi uitzicht op het Alhambra. Verder zijn er regelmatig flamencoshows te zien waar veel toeristen op afkomen.

Eten en drinken

Granada is een gezellige, gastvrije stad, wat zich onder andere uit in het feit dat je vaak bij je drankje gratis tapas krijgt. Het is niet moeilijk om op de vele pleintjes van de stad een gezellig en goed restaurant of tapasbar te vinden. Granada heeft, zoals de meeste plaatsen in Andalusië, een wisselend aanbod streekwijnen, en een lokaal gebrouwen bier, genaamd Cerveza Alhambra. In Albaicín kun je genieten van een heerlijke kopje thee en zoetigheden in Marokkaanse stijl in een van de vele theehuisjes, de zogenaamde teterías.